Het Zeekadetkorps Schiedam was 26 mei aanwezig tijdens de herdenking op de Nederlands-Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

Op deze begraafplaats liggen in totaal 8291 Amerikaanse militairen begraven. Zij kwamen om tijdens de 2e Wereldoorlog gedurende offensieven in de Ardennen, het Ruhrgebied en Zuid Limburg.

Het korps was hier op uitnodiging van de Amerikaanse Ambassade. Bootsman Sophia Lieske van het korps Schiedam is Amerikaanse en maakte vorig jaar, vanwege studie, de transfer van het US Naval Sea Cadet Corps, naar het Zeekadetkorps Nederland.

Voor haar en de twee meegekomen kadetten, Dorian van Katwijk en Jeroen Jacobs, was het extra bijzonder. Het korps was niet alleen aanwezig maar was ook onderdeel van de herdenking. In samenwerking met de Amerikaanse Coast Guard Regiment, begeleiden zij de kransleggers tijdens de herdenking naar hun te leggen krans.

Bij deze herdenking waren veel militairen en  hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, en Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

De herdenking werd spectaculair afgesloten, door fly past van  de Koninklijke Luchtmacht, die een “Missing Man” manoeuvre uitvoerde.

Sophia: “Heel speciaal om dit mee te maken. Zeker omdat ik als Amerikaanse in Nederland op Amerikaans grond gebied loop. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Zeker omdat dit de 75e herdenking is.”

Dorian: “Ik ben erg onder de indruk, en vond een eer om in de Herdenking mee te lopen.”

Jeroen: “Ik ben er nog stil van, zo’n mooie herdenking was het.”

 

Verslag van Stephan Krol, commandant ZKK Schiedam.