Michiel de Ruyter herdenking, 12 februari 2022

Weer een imposante herdenking gehouden De Nieuwe Kerk Amsterdam. Fijn om dit weer te kunnen doen in aanwezigheid van bijna 100 enthousiaste toehoorders.
Vele (her)ontdekkingen heeft de Stichting al wereldkundig gemaakt. Dankzij Twitter en andere ongebruikelijke bronnen weten we telkens bescheiden toevoegingen aan zijn onbezoedelde eer (intaminatis fulgit honoribus) boven water te halen. Contact met de wetenschappelijke top mbt getijden, lokatie grootouderlijk huis bij Bergen op Zoom en briefwisseling Engel de Ruyter met de gemeente Amsterdam. Maar de lokatie van de ingewanden nabij Syracuse, Sicilië was de meest imposante tot heden. Graddy Boven, ons historisch lid in het bestuur en conservator bij het Marine Museum stond stil bij de aanleiding to “een reis te ver”. VADM bd Matthieu Borsboom, lid eo en president AMI, vertelde over zijn contacten binnen het Vaticaan en hoe deze met tot heden onbekende documenten kwamen, die de geschiedenis herschreven. Dit alles werd werd met de aanwezigen in detail gedeeld.
Volg ons om het zelf te ontdekken en mss zelf bij te wonen. 😉
 
Na de kranslegging door de Hongaarse Ambassadeur, de Koninklijke Marine, onze Stichting en de burgemeester van Vlissingen kon iedereen voorzichtig afdalen in de crypt. Dat blijft een unieke en vooral indrukwekkende ervaring.
Dank aan de Nieuwe Kerk voor de mogelijkheid en zelfs aan de kant zetten van de tentoonstelling. 🙏
Ook dankbaarheid voor de inmiddels traditionele aanwezigheid van Hongaarse Ambassadeur en de commandant van ZrMs de Ruyter.
 
De Zeekadetten van Zeekadetkorps IJmond en Heerhugowaard waren erbij als kransdragers en de jongste heeft de burgemeester van Vlissingen bijgestaan met kransleggen. Prachtig wat dat met een jong mens doet.
Volgend jaar weer. Mss houden we het klein en fijn.
(Tekst van Michiel de Ruyter)