Wie aan de zee denkt, denkt aan verre landen.
Bij het vertrek uit een zeehaven zie je eerst nog de bekende drukte om je heen: sleepboten, een loodsboot, zeegaande en binnenvaartschepen, een veerboot en soms de douane of marechaussee. Aan de wal zie je dan nog volop activiteit en hoge havenkranen blijven lang in beeld. Even later zie je dat alles langzaam verdwijnen en bepalen alleen zee en lucht het steeds bewegend schouwspel. Een eenzame vogel of een vis, die een luchtsprong maakt, vormen dan de afleiding. Wel is het genieten want je merkt wat natuurkrachten kunnen. Voortdurend blijft de spanning: Hoe verloopt onze reis? Blijft het helder? Hoe sterk staat de wind? En dan komt steeds de grote vraag: Wat ligt er achter de horizon?
Andere landen
Aan het eind van een zeereis is er weer een haven, zie je het eerst weer die grote havenkranen met hun voortdurende bewegingen. De rust op het water is weer veranderd in een krioelend heen en weer gaan van schepen. De verschillen zijn klein: op de loodsboot staat ‘Pilot’ , maar dat is in Nederland ook zo, en de ‘Kustwacht’ heet nu ‘Coastguard’.
Toch is direct verschil te merken. De haven is iets anders, de gebouwen wat hoger of bouwvalliger, het verkeer wat drukker of rijden ze aan de verkeerde kant van de weg, de muziek wat swingender of scherper. Ja, dan kom je bij het echte verschil. Niet de muziek natuurlijk, maar hoe mensen leven, hoe mensen met elkaar om gaan. Door dat verschil mee te maken ontstaat internationaal en intercultureel begrip voor elkaar. Vaak groeit dat uit tot blijvende vriendschappen.
Andere kadetten
Als zeekadet kun je kennis maken met ander landen, met de mensen in andere landen en natuurlijk ook met de zeekadetten in andere landen. De Nederlandse zeekadetkorpsen met een zeegaand schip maken soms reizen naar het buitenland: Duitsland, Engeland, Schotland, Denemarken. Ook vliegen Nederlandse zeekadetten naar verre landen.