Amerikaanse zeekadet achter het roer van de Betelgeuze van ZKK Rotterdam
Indonesische delegatie aan boord van de Aquarius, ZKK Waalwijk
Belgische en Canadeese zeekadetten aan boord van de Sittard, ZKK Harlingen
Overleg in een WR-1 zeilsloep met zeekadetten uit Indonesië

Zomerkamp

Tijdens het landelijk zomerkamp dat het Zeekadetkorps Nederland elk jaar organiseert kom je veel andere zeekadetten tegen. Niet alleen kadetten van de Nederlandse korpsen. Je ziet dan ook kadetten die een ander uniform dragen. Soms zijn de verschillen maar klein. Op het blauwe pak, dat bijna gelijk is, zie je alleen een uitmonstering (emblemen en rangonderscheidingen) die in kleur of vorm verschilt van die van jouw. Maar er zijn ook kadetten in het wit gekleed en dat valt natuurlijk direct op.

Grote verschillen

Tijdens een uitwisseling maak je kennis met zeekadetten uit een ander land. Andere tradities en gewoonten, vreemde taal spreken, uitwisselen van gegevens en ruilen van emblemen.

Andere kadetten

Ongeveer 15 zeekadetten uit andere landen nemen aan het Nederlandse zomerkamp deel. Die kadetten zijn lid van een zeekadetkorps dat is aangesloten bij de ISCA (de internationale vereniging van zeekadetkorpsen, waarvan korpsen uit 18 landen lid zijn). De afgelopen jaren kwamen de kadetten uit: Australië, Canada, Duitsland, Groot Brittannië, Hong Kong, Korea, Verenigde Staten en Zweden.

De buitenlandse kadetten, die per land een begeleidingsofficier meenemen, komen niet als toerist.  Natuurlijk gaan ze ook een molen bekijken en proberen op klompen te lopen (kun jij dat?). Maar dat doen ze in de week voor of na het zomerkamp. Tijdens het zomerkamp doen de kadetten uit de andere landen gewoon met de Nederlandse zeekadetten mee. Dat is een ervaring. Je leert jongens en meisjes kennen die net als jij naar school gaan, van het water houden en de zelfde hitlijsten volgen.

En toch leven ze net iets anders. En hun ervaring als zeekadet verschilt zeker. In de Nederlandse korpsen onderling pakken we de zaken op kleine punten al verschillend aan. Nu kun je merken dat er wereldwijd grotere verschillen zijn. Daar kun je van leren. Wij en zij. Want ook onze buitenlandse gasten kijken tijdens het zomerkamp hun ogen uit. Zij zijn vooral onder de indruk van onze korpsschepen. In de meeste landen hebben de zeekadetten namelijk alleen kleine schepen zoals roei- en zeilboten

Het contact blijft

Natuurlijk komen de buitenlandse zeekadetten niet alleen om te varen. Het zomerkamp is ook voor de fun. Niet alleen voor hen,

ook voor onze kadetten. En dat valt in de smaak. Na het zomerkamp blijft het contact vaak bestaan en worden de banden via MSN, Hyves en Twitter wereldwijd jarenlang aangehouden. Soms zie je elkaar later weer. De Amerikanen, die in 2007 naar Nederland kwamen voor het landelijk zomerkamp, zijn in 2008 samen met het Zeekadetkorps Alkmaar met het korpsschip Bulgia de Noordzee over gestoken om Engeland te bezoeken.

Denk je dat de taal een probleem is. Nee hoor. De meeste gasten komen uit landen waar Engels wordt gesproken of Engels, net als hier, een schoolvak is. En Koreanen dan? Ook zij kennen een aantal Engelse woorden en als ook jij de zelfde woorden in het Engels kent dan lukt het vast wel. Bovendien iedereen weet toch de betekenis van woorden als: diedzjie, sjetten en sjillen.