Op vrijdag 3 januari hebben het Zeekadetkorps Nederland en de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 het convenant ondertekend voor de samenwerking bij de voorbereiding en uitvoering van de Nationale Herdenking op 15 augustus. Dit gebeurde in het onlangs geopende ‘Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu’. Hiermee wordt onze al jarenlange samenwerking tijdens de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag bevestigd.

Wij zijn er trots op hieraan een bijdrage te leveren door onder andere het hijsen van de vlag en het aandragen van de kransen. Als belangrijk onderdeel van de voorbereiding geeft de Stichting uitleg en toelichting waarom herdenken belangrijk is in onze tijd. Dat gebeurt met bijvoorbeeld een bezoek aan het Indisch Monument of andere oorlogsmonumenten en een gesprek met veteranen en/of personen die deze periode hebben meegemaakt.

Op 15 augustus 1945 kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag herdenken we ieder jaar bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan. De aandacht voor de Nationale Herdenking op 15 augustus sluit aan bij de algemene doelstelling van ZKKNL om jongeren te stimuleren in het ondernemen van maatschappelijke activiteiten en projecten. Meer informatie over de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 vindt u op 15augustus1945.nl.