Pascal Vlug

Pascal Vlug

Matroos Operationele Dienst

Geboren: 1993
Zeekadetkorps:  Zeekadetkorps Rotterdam
Lid sinds: 2007

Ik heb altijd al interesse gehad in de marine. Ik heb daarom een schoolopleiding gezocht die daar zo dicht mogelijk bij ligt. Ik koos op de VMBO de richting Rijn- en binnenvaart aan het Scheepvaart en Transport College (STC) aan de Waalhaven. Ik heb het diploma van de basis beroepsgerichte opleiding.

Pasal Vlug werd als jong matroos tijdens de Marinedagen 2013 op veel plaatsen ingezet.
Pasal Vlug was als leerling Veiligheid & Vakmanschap Maritiem al regelmatig bij de marine. Hier op de sleper Rotte.
Als zeekadet elke kans pakken om met mariniers te oefenen.
Pascal Vlug heeft bij de zeekadetten een zeildiploma behaald.
ascal Vlug demonstreert voor Rotterdamse schoolkinderen hoeveel vakkennis de zeekadetten al hebben.
Pascal Vlug geeft de burgemeester van Rotterdam een lesje splitsen.
Pascal Vlug heeft al meer keren de vlag mogen hijsen bij de landelijke Indiëherdenking (einde WO II) in Den Haag.

In 2007 nodigde een zeekadet, die op school enkele klassen hoger zat, mij uit eens langs te komen bij de Rotterdamse zeekadetten. Ik heb dat bij de Wereldhavendagen gedaan. Aan boord van de Betelgeuze, het korpsschip van het Zeekadetkorps Rotterdam, voelde ik: dit is het!

Ik ben direct vier keer ‘op proef’ geweest en meteen lessen gaan volgen. In Rotterdam kun je nog steeds na de Wereldhavendagen vier keer gratis aan een korpsdag mee doen om het korps te leren kennen.

Doordat ik in het najaar begon, was het eerst vooral lessen volgen. Na vijf dagen school ook op zaterdag les was voor mij geen enkel probleem. Je doet toch andere dingen en bij het korps ben je op het water en leer je weer andere mensen kennen. In 2008 werd ik zeekadet 3e klas.

In 2009 ging ik voor het eerst naar het landelijk zomerkamp, toen in Hellevoetsluis. Ik vind het mooi dat je dan veel kunt zeilen, ook in de grote WR-1 sloepen van de marine.

Bij de zeekadetten kun je ook zeilopleidingen volgen. Ik heb nu het CWO-diploma kielboot 2. Een jaar later, na bevordering tot zeekadet 2e klas, ben ik bij de technische dienst gekomen.

Onder meer mevrouw Spruit, die nu de leiding van het korps heeft maar uit de technische dienst komt, begeleidt ons daar. In 2011 ben ik zeekadet 1e klas geworden. Dat jaar werd ik ook gekozen tot ‘beste zeekadet van het jaar’. In het Rotterdamse korps krijgt elk jaar iemand die titel.

Ik doe ook nog heel iets anders in de vakanties en weekenden. Vanaf 2008 werk ik dan bij de technische dienst van Zorgcentrum Klepperwei in Rhoon. Ik ben daar ook oproepkracht voor de keuken.

In 2011 was ik klaar met de VMBO-opleiding aan het STC. Omdat ik nog steeds naar de marine wilde, koos ik toen voor de MBO-opleiding Veiligheid & Vakmanschap Maritiem (VeVa Maritiem). Na die opleiding kun je bij Defensie gaan werken. In Rotterdam waren te weinig leerlingen om de opleiding te starten. Ik kon kiezen tussen Vlissingen en Den Helder.

Omdat je vanuit Vlissingen elke maand één dag naar Den Helder moet, ben ik maar meteen naar Den Helder gegaan. Vanaf 2011 woon ik zelfstandig in Den Helder op een kamer. Op het zelfde adres wonen nog elf jongens, die in Den Helder op school zitten, en soms een leraar.

In april 2013 ben ik bij de Koninklijke Marine in dienst getreden en begonnen met de Eerste Maritieme Militaire Vorming. Na mijn opleiding ga ik de Operationele Dienst in. Ik ben een doener en werk graag met mijn handen. Als je bij voorbeeld in de machinekamer werkt, zit je veel achter de computer. Dat trekt mij niet. Techniek vind ik wel mooi als je met je handen kunt werken zoals op de Betelgeuze.

Tijdens de Marinedagen dit jaar heb ik op veel plaatsen geholpen. Bij verschillende schepen en ook bij de mariniers. Bij het hijsen van vlaggen kon ik anderen laten zien hoe ik het bij de zeekadetten heb geleerd. Dat werd meteen een dagelijkse taak. Als zeekadet heb ik vaak bij officiële gebeurtenissen de vlag gehesen. Op 4 mei bij De Boeg in Rotterdam en op 15 augustus bij de nationale Indië-herdenking (einde WO II) in Den Haag. Wel jammer dat ik als zeekadet nooit op 4 mei op de Dam in Amsterdam ben geweest. Volgend jaar sta ik daar als matroos. En dit jaar bij Prinsjesdag in Den Haag.

Het valt mij op dat veel mensen bij de marine de zeekadetten niet kennen. Dat is jammer. Als ik over het Zeekadetkorps heb verteld en heb laten zien wat ik daar geleerd heb dan krijg ik nu al bij de marine meer verantwoordelijkheid. Ook komen de jongens uit de opleiding mij vaak vragen iets nog eens uit leggen of voor te doen. Als zeekadet weet en kun je al een heleboel!

Na mijn opleiding hoop ik op een van de grote schepen van de marine te gaan varen, bij voorbeeld Zr.Ms. Rotterdam of Zr.Ms. Johan de Witt. Vanuit mijn opleiding aan het ROC ben ik al eens een week op Zr.Ms. Rotterdam mee geweest. Dat was erg interessant. We gingen bij alle diensten langs.

Ik kijk uit naar de grote vaartochten. Naar de Antillen wil ik ook graag. Ik heb daar mooie beelden van gezien. Lange reizen, lang van huis is geen probleem. Mijn ouders staan er achter dat ik bij de marine ben. Mijn vader is ook op het water, hij vaart bij het Havenbedrijf van Rotterdam.

Ik blijf lid van het Rotterdamse Zeekadetkorps. In 2012 ben ik kwartiermeester bij de technische dienst geworden.

En natuurlijk ben ik bij de zeekadetten veel op het water. In Rotterdam hebben wij ook kano’s en dit jaar mocht ik naar de pilotcursus eskimoteren. Dat is spannend: bewust omslaan en dan weer rechtop komen terwijl je in de kano blijft zitten. Het is alleen jammer dat ik dit keer door mijn werk niet naar het hele zomerkamp kan. Het laatste weekend kom ik toch. Nu ik bij de Koninklijke Marine werk komen de andere korpsleden vaak met vragen. Ik vertel er graag over. Ik verwacht dat de komende jaren wel meer Rotterdamse zeekadetten voor de marine kiezen.