Richard van den Donker

Richard van den Donker

Servicemonteur scheepscommunicatie

Geboren: 1980
Zeekadetkorps: Bestuur Zeekadetkorps Rotterdam
Lid sinds: 1994

Ik ben Richard van den Donker, bij de meeste zeekadetten ook wel bekend onder de bijnaam Darkey. Ik ben in 1994 door een van de zeekadetofficieren ‘geronseld’ voor het korps. Bij de taptoe in de Rotterdamse wijk Hoogvliet was op een markt een stand van het Zeekadetkorps Rotterdam. Mijn broer wilde wel naar de zeekadetten. Niet hij, maar ik ben gegaan.

Deze lessenaar heeft Richard Donker geïnstalleerd op het mts Virginia, een binnenvaarttanker van Zembla vof.
Richard van den Donker geeft in de machinekamer van de Betelgeuze kadetten instructie over de werking van de motor.
Zeekadetten doen alles zo veel mogelijk zelf, wel onder deskundig toezicht.
Richard van den Donker installeert voor Dutch Marine Technology apparatuur in een stuurhut.
Ook onderhoud aan boord van de Betelgeuze hoort erbij.
De machinkamer is ook zijn domein
Het enthousiasme voor schepen is bij het Zeekadetkorps gekomen.

Ik kwam toen aan boord van de Abraham Crijnsen. Na vier weken kregen we de Betelgeuze als korpsschip. Het eerste jaar ben ik niet mee geweest naar het zomerkamp omdat ik al andere vakantieafspraken had. In 1996 kon ik bij het eigen zomerkamp van het Zeekadetkorps Rotterdam al aan alles meedoen. In 1997 werd ik zeekadet tweede klas. Dan mag je voor een dienstvak kiezen.

Na mijn schoolopleiding ben ik bij Imtech Marine & Offshore gaan werken. Dat bedrijf levert elektrotechniek voor schepen en blijft dat onderhouden. Doordat ik bij het Zeekadetkorps liefde heb gekregen voor schepen wil ik mijn vak elektrotechniek graag op schepen in de praktijk brengen. Bovendien kon ik bij Imtech werken met leren combineren.

Ik ging door met de mbo-opleiding elektrotechniek.

De eerste twee jaar werkte ik aan het inbouwen van panelen, schakelkasten en zo. Daarna deed ik als servicemonteur vier jaar onderhoud en storingen. Mijn werk was niet altijd in Nederland. In Amerika heb ik zes weken op een luxe jacht gewerkt en op Curaçao vier weken op een platform. Ik ben ook veel in Europa op stap geweest.

Voordat er een reorganisatie kwam, ben ik overgestapt naar Alphatron Marine. Dit bedrijf levert navigatie- en communicatieapparatuur voor schepen. En uiteraard doen ze ook vanuit dit bedrijf het onderhoud. Ik heb hier eerst twee jaar op zeeschepen gewerkt. Na twee jaar ben ik overgestapt op Service Binnenvaart.Iedere dag andere klanten en een veelzijdigheid aan problemen met radars, marifoons, kaartsystemen enz.. Mede dankzij mijn inzet en met grote dank aan de baas zijn nu op zes korpsschepen van de zeekadetten daglichtradars geplaatst.

Het is mooi als je van het Zeekadetkorps opstapt in een maritieme baan. Andersom kan ook. Een van mijn collega’s en een klant van Alphatron heb ik het korps binnengehaald. En ook nog een machinist van de zeevaart. Van mensen met praktisch ervaring kunnen de zeekadetten veel leren.

Sinds kort werk ik bij Dutch Marine Technology. Ook dit bedrijf levert en onderhoudt elektronische apparatuur voor schepen. Ik kom daarbij van allerlei tegen: radar, computers, communicatie. Ik werk nu vooral op binnenvaartschepen en passagiersvaartuigen in Nederland en Duitsland.

Bij het Zeekadetkorps ben ik op 2 juni 2007 benoemd tot Zeekadetofficier 3e klasse. Ik was toen al een tijdje Hoofd Technische Dienst. Nog als onderofficier was ik het Hoofd TD opgevolgd. De Technische Dienst bestaat nu in Rotterdam uit acht man: naast mij zijn dat een kwartiermeester, drie zeekadetten en drie vrijwilligers.

Op 12 mei 2012 ben ik bevorderd tot Zeekadetofficier 2e klasse.

Aan boord is het werkgebied ruim: de machinekamer, radar, communicatieapparatuur en ga maar door. Alles waar techniek aan te pas komt. Ik geef de zeekadetten van de Technische Dienst hun praktijkopleiding. Daarbij is de insteek de kadetten het werk zelf te laten doen. Dan leren ze het werk het best.

Op 5 maart 2013 heb ik het uniform van de zeekadetten in de kast gehangen. Ik blijf als bestuurslid nauw verbonden met het Rotterdamse Zeekadetkorps. Mijn liefde voor de techniek is onveranderd, ik ben in het bestuur commissaris Materieel.