Het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië is vandaag in Den Haag herdacht bij het Indisch Monument. Namens het Zeekadetkorps Nederland was ZKK Rotterdam en onze landelijk voorzitter KTZ (TD) Bart Escher aanwezig. Onder leiding van ZKO Joke Kruis droegen twaalf kadetten samen met leerlingen van het Vrijzinnig-Christelijk lyceum de kransen aan. Een hoofdrol was weggelegd voor Zeekadet Niels van Oost. Samen met Adjudant bd Willen Kerrebijn stond hij bij de vlag die later, na de minuut stilte en het Wilhelmus, door Niels in top werd gehesen.

Tijdens de nationale herdenking bij het Indisch Monument 15 augustus 1945 herdenkt Nederland de capitulatie van Japan. Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Thema van de herdenking was dit jaar ‘Brandend Verlangen’. Toen 75 jaar geleden Nederland als was bevrijd, was de vrede in Nederlands-Indië nog ver weg. Zowel binnen als buiten de kampen nam voor brede lagen van de bevolking de ellende alleen maar toe. Iedereen klampte zich vast aan elk gerucht dat de oorlog snel voorbij kon zijn. Het verlangen daarnaar werd steeds sterker. Men wilde geliefden terugzien, een betere toekomst en een wereld van vrede en veiligheid.

Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis legden namens de Rijksministerraad een krans. Ook leden van de Koninkrijksregering, ambassadeurs en mensen van de eerste generatie oorlogsgetroffenen legden kransen. Plaatsvervangend Commandant Der Strijdkrachten, luitenant-generaal Onno Eichelsheim en de Commandanten van de Zee-, Land- en Luchtstrijdkrachten en KMAR legden namens de krijgsmacht een krans.

(Foto: AVD)