(Bijna) elk zomerkamp kunnen de zeekadetten gebruik maken van de WR1-sloepen van de Koninklijke Marine.

Op zaterdag 12 maart 2016 is met steun van enthousiaste vrijwilligers veel werk verzet bij de Zeekadetkorpsen. De deelname aan de landelijke actie van NLdoet was een succes!

Voor een groot aantal vrijwilligers was dit hun eerste kennismaking met de zeekadetten. Uit de reacties blijkt: een heel prettige kennismaking. Anderen kwamen een keer terug om weer eens te genieten van de sfeer in het korps.

Wellicht zien wij de vrijwilligers vaker aan boord.

Hellevoetsluis

Om 10:00 uur tijdens het baksgewijs werden de taken voor deze dag bekend gemaakt en hebben we de vrijwilligers ingedeeld bij een groepje kadetten. Zo ging er een groep actief verder op het middendek. Hier werd oude verf verwijderd met een kango, druk getold met de nodige slijptollen en geschilderd. Op het voordek was een grote groep bezig om het luik naar het victuaal eraf te halen. Hier moest een nieuwe vriezer voor de kombuis geplaatst worden. Op het achterdek was een groepje kadetten bezig om een trap kaal te schuren.

Urk

NLdoet ook op de Noorderkroon.

Het achteronder in de primer zetten als voorbereiding op het inbouwen van de hutten of kooien, schilderen van de brug, het opruimen van de werkplaats in de voorpiek, afvoeren van afval, afkitten van letters op de romp, opruimen van de brug, aanleggen van een nieuwe walaansluiting, afsteken van oude verf van het plafond in de leslokalen en natuurlijk schoonmaken waren de klussen die afgelopen zaterdag tijdens NLdoet konden worden gekozen door de deelnemers die zich hadden aangemeld. Natuurlijk waren de kadetten, het kader en vaste vrijwilligers ook van de partij.

Om 10:00 uur werd het startsein gegeven door middel van de oranje fluit, die samen met het reclamemateriaal en het geldbedrag, beschikbaar was gesteld door het Oranjefonds. Vanaf dat moment werd er echt hard gewerkt! Op een zonovergoten achterdek werd, volgens oud Urker gebruik om 13:00 uur lekkere snert met een broodje gegeten. En men kon er alvast even genoten van het tot dan toe gereed gekomen schilderwerk.

Hoewel er aan het eind van deze zeer productieve dag nog steeds veel te doen staat aan onze Noorderkroon, zijn wij echt heel blij dat al deze klussen ineens op deze dag konden worden gedaan. Daarnaast was het weer zeer leerzaam voor onze kadetten, heel gezellig en een goede promotie voor ons korps vanwege de onverwacht grote belangstelling van de plaatselijke media.

Delfzijl

Om 10:00 uur was het kader aanwezig om alle spullen klaar te zetten en om 11:00 uur konden we van start met de werkzaamheden. Twee vrijwilligers hebben het schip aan de binnenkant van top tot teen schoongemaakt. Een andere vrijwilliger heeft trossen doorgehaald en opgeruimd.

Daarnaast was er nog een ploeg die o.l.v. mevrouw Spelde (eerste officier) het dek heeft schoongemaakt. We hebben bijna het hele voordek kunnen schoonmaken met de groep en Dhanes (ook een van de vrijwilligers).

Na pikheet hebben we de boom aan bakboordzijde ingeschoren zodat we volgende week de reddingsvlotten (gesponsord door Survitec) aan boord kunnen tillen.

Gouda

In de ochtend zijn de vlet, de reling van het korpsschip Freyr en de kraan eerst geschuurd. In de machinekamer werd de koepel losgemaakt om de nieuwe generator erin te zetten.

Tussen de middag hebben we een heerlijke lunch op, gemaakt door Robert. Na de lunchpauze zijn we gaan schilderen. Nu is de reling van de Freyr weer wit, de vlet heeft nu weer een witte rand en de binnenkant is grijs geworden. Verder is de kraan crème geverfd, de riemen staan weer in de lijnolie en de generator is in de machinekamer gezet. Al met al is er dus veel gebeurd!

Na 4 uur waren alle klussen ongeveer af en werd alles opgeruimd. Daarna hebben we nog wat gedronken en keken we terug op een geslaagde dag, waarop heel veel is gedaan.

 

Maassluis

 

Hard werken bij een lekker zonnetje met de vrijwilligers van NL-Doet en het Zeekadetkorps Maassluis.

Samen hebben we met elkaar ruim 20 klussen aangepakt. Hiermee hebben we een grote sprong voorwaarts kunnen maken in het onderhoudsplan van het korpsschip Rigel.

Er was een positief energielevel voelbaar welke met geen woorden is te omschrijven. We ervaren deze dag als één met een gouden randje. Stof, gruis, vuile handen niets hield de samenwerking tegen. Sterker nog we gingen er nog harder tegen aan en het resultaat mag er zijn.

Lemmer

Afgelopen zaterdag 12 maart was er NLdoet, de grootste Nederlandse vrijwilligers actie. Het Zeekadetkorps van Lemmer deed ook mee met deze actie.

Aan boord van het korpsschip Roermond hebben de vrijwilligers druk geklust. Zo werd o.a. het Cafetaria geschilderd, het sanitair en de drinkwaterleidingen weer aangesloten, de beenhakkervlet geschilderd en werd de generatormotor terug op de fundatie gezet.

Om deze dag mogelijk te maken werd de verf gesponsord door de Verfboer Lemmer, de lunch door Jumbo Lemmer – Sjoerd de Jong en het avondeten door Snack Resto.

Mede door hun hulp konden vele klussen geklaard worden aan boord.

Wij zijn heel blij dat de aangemelde vrijwilligers tijd hebben vrij gemaakt om ons te helpen.

Als u benieuwd bent hoe alles eruit ziet, op zaterdag 30 april is er een open schip en bent u hartelijk welkom aan boord.

 

Waalwijk

Het Zeekadetkorps Den Haag heeft zaterdag 12 maart dankzij het mooie weer het korpsschip in de kleurstelling van Zeekadetkorps Nederland geverfd. De vrijwilligers waren voornamelijk oud-officieren en oud-leden. In de ochtend zijn alle slechte plekken behandeld. Na een voortreffelijke lunch stond iedereen in de startblokken om de opbouw van het schip te verven. Na alle inzet hebben we genoten van een hapje en een drankje. Het was een mooie dag om te schilderen en het resultaat is er naar.

Den Haag

Het Zeekadetkorps Den Haag heeft zaterdag 12 maart dankzij het mooie weer het korpsschip in de kleurstelling van Zeekadetkorps Nederland geverfd. De vrijwilligers waren voornamelijk oud-officieren en oud-leden. In de ochtend zijn alle slechte plekken behandeld. Na een voortreffelijke lunch stond iedereen in de startblokken om de opbouw van het schip te verven. Na alle inzet hebben we genoten van een hapje en een drankje. Het was een mooie dag om te schilderen en het resultaat is er naar.

NLdoet bedankt.