Marlies Souwerbren

Marlies Souwerbren

Officier logistieke dienst

Geboren: 1983
Zeekadetkorps: Leiding Zeekadetkorps Alkmaar
Lid sinds: 1993

Mijn naam is Marlies Souwerbren en ik ben Zeekadetofficier der 3e klasse bij het Zeekadetkorps Alkmaar. Ik ben in 1993 lid geworden van het Zeekadetkorps Arnhem. Daar werd mij een hoop verteld over de Koninklijke Marine en zo raakte ik geïnteresseerd in een carrière als marineofficier.

Het fregat Hr.Ms. Tromp.
Marlies Souwerbren als veiligheidsofficier tijdens meerrol op het helidek van Hr.Ms. Tromp.
De veiligheidsofficier heeft ook een taak tijdens het bevoorraden op zee, hier op de bak van Hr.Ms. Tromp
De logistieke dienst zorgt voor het vlees tijdens een barbecue aan boord van Hr.Ms. Tromp.
Marlies Souwerbren, juryvoorzitter voor de Gouden Pollepel, een wedstrijd voor logistieke diensten van de Zeekadetkorpsen
Marlies Souwerbren in het tenue dat in de tropen wordt gedragen.

Na diverse keuringen te hebben doorstaan ben ik in augustus 2003 aangetreden op het KIM (Koninklijk Instituut voor de Marine).

De eerste drie jaren op het KIM bestonden voornamelijk uit theoretische vakken, afgewisseld met veel sport, lessen in militaire vaardigheden en ook een paar feestjes. Ook heb ik tijdens deze periode meerdere keren meegevaren met diverse schepen. Mijn bootjesreis (1e stage) was op Hr.Ms. Zuiderkruis en mijn kruisreis (2e stage) was op Hr.Ms. Rotterdam.

In november 2006 was ik klaar voor mijn laatste stage en werd Hr.Ms. Zuiderkruis voor 5 maanden mijn ‘bootje’. Daar liep ik mee met de Voedings- en Toko-officier (Ondergeschikt Hoofd Logistieke Dienst – OGHLD) en op het laatst kon ik dan ook zelfstandig zijn functie vervullen.

Naast de reguliere werkzaamheden waarvoor je eigenlijk op het schip bent, zijn er meerdere taken die je vervult. Zo kan je deel uitmaken van het brandpiket. Als er brand uitbreekt op het schip moet je die met de bemanning blussen. Ook kun je de functie van Vliegdek Officier vervullen en zo helikopters van en aan boord van het schip begeleiden. Tijdens mijn laatste stage heb ik veel gezien en ben op veel plaatsen geweest zoals op Curaçao, Aruba, Bonaire en Puerto Rico.

Na deze laatste reis moest ik weer de schoolbanken in en heb nog 2 jaar doorgebracht op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik ben toen vanwege mijn studie / werk verhuisd naar Alkmaar en gestopt bij het Zeekadetkorps Arnhem. Maar het zeekadet-zijn blijft toch in je bloed zitten en in 2007 ben ik eens bij het Zeekadetkorps Alkmaar gaan kijken. Daar ben ik niet meer weggegaan en ga zo vaak als ik kan naar ons korpsschip de ‘Bulgia’.

Uiteindelijk heb ik mijn studie aan het KIM / de VU afgerond en in januari 2009 ben ik begonnen als Hoofd Facilitair Aanspreekpunt (een soort Hoofd Logistieke Dienst) op de Joost Dourleinkazerne op Texel. Op deze kazerne worden mariniers opgeleid om te kunnen varen met klein varend materieel zoals rubberboten en landingsvaartuigen.

Voor Officieren van de logistieke dienst zijn er helaas niet veel varende functies beschikbaar, maar aan de wal heb je ook veel met de maritieme zaken te maken. In principe deed ik nu hetzelfde werk als wat ik aan boord zou doen.

Maar je kan ook andere kanten op, zo ben ik in 2010 een half jaar op uitzending geweest naar Sarajevo, Bosnië. Daar werken veel militairen uit verschillende – voornamelijk Europese – landen samen om Bosnië weer op te bouwen sinds het land in de oorlog eind 20e eeuw werd verwoest. Ik heb daar op het hoofdkwartier van EUFOR (European Forces) gewerkt als budget officier en heb een hele leuke en leerzame tijd gehad tijdens deze uitzending. Na mijn Bosnische avontuur kon ik dan eindelijk gaan doen waarvoor ik naar de marine was gekomen: varen.

In december 2010 ben ik opgestapt op Hr.Ms. Amsterdam en ben daar OGHLD (Voedings- en Toko-officier) geworden. Ik kon meteen met het schip meevaren en ben op missie naar Ivoorkust gegaan.

Na een tijdje ben ik bevorderd tot LTZ 2 OC (LD) en werd ik overgeplaatst naar Hr.Ms. Tromp om ook daar als OGHLD te varen. Naast mijn voedings- en tokowerk was ik ook belast met de zorg voor de wasserij, PR en hielp ik ook met het organiseren van uitjes, feestjes en activiteiten. Aan boord van de Tromp heb in enkele reizen gemaakt, waaronder een inzet van 4 maanden als stationsschip in het Caribisch gebied. Dit was een succesvolle reis want we hebben daadwerkelijk diverse drugstransporten tegen gehouden en dat is toch waarvoor je daar bent.

Na mijn varende avontuur werd ik aan de wal geplaatst en wel op de personele afdeling van het Maritiem Hoofdkwartier. Daar was ik mede verantwoordelijk voor alle personele zaken, die komen kijken als een militair op uitzending gaat. Vanuit onze afdeling werden mensen, die bijvoorbeeld naar Afghanistan, Mali, Irak en Somalië zouden gaan, begeleid. Vanuit deze functie heb ik veel nieuwe mensen ontmoet en ook veel samengewerkt met collega’s van andere krijgsmachtdelen.

Ik vond dit een leuke functie om te doen omdat je als onderdeel van het Hoofdkwartier midden in het operationele domein staat: je weet welke schepen waarheen gaan, wat de plannen zijn en in de uitvoering daarvan speel je een rol. Het personele werkveld beviel mij heel goed, daarom heb ik gesolliciteerd op een functie binnen de operationele personeelszorg en deze functie werd aan mij toebedeeld. Nu speel ik een rol in de zorg voor het thuisfront, we organiseren diverse activiteiten voor de kinderen en overige familieleden van marinepersoneel en ook heb ik contact met iedereen die op individuele uitzending gaat. Deze functie vervul ik met veel plezier.

Inmiddels werk ik alweer bijna 12 jaar bij de Koninklijke Marine en heb het daar nog steeds erg naar mijn zin. Je komt op allerlei plaatsen waar je anders nooit komt en elke dag brengt weer nieuwe uitdagingen. Het is geen 9 tot 5 baan waar je dag in, dag uit op hetzelfde kantoor zit en om de paar jaar krijg je weer een nieuwe functie met nieuwe uitdagingen. Ik ben erg benieuwd waar ik nog allemaal naar toe zal gaan en wat ik nog mee zal maken.

Bij het ZKK Alkmaar heb ik zowel bij de logistieke als bij de nautische dienst diverse werkzaamheden gedaan, maar ben tegenwoordig actief als Hoofd Logistieke Dienst. Ook ben ik verantwoordelijk voor het kledingbeheer, niet alleen voor mijn eigen korps maar ik ben ook de kledingbeheerder voor heel het Zeekadetkorps Nederland.