Herdenkingen

De zeekadetten geven tijdens de herdenking op 4 mei hun medewerking aan de diverse ceremonies.

Op deze pagina:

  • Nationale 4 mei herdenking
  • Plaatselijke 4 mei herdenkingen
  • Concert op de Amstel 5 mei
  • Nationale Indië herdenking
  • Plaatselijke Indië herdenking

‘Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’

memorandum Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Deelname zeekadetten

Ieder jaar nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei circa 80 jongeren van Scouting Nederland en Zeekadetkorps Nederland uit om deel te nemen aan de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Het aantal zeekadetten en kwartiermeesters dat kan deelnemen is 10 tot 15. Voor deze korpsleden geldt de leeftijdsgrens van 13 t/m 17 jaar.

Zeekadetten en kwartiermeesters uit het hele land kunnen deelnemen. De scouts komen uit de provincie, die door het Nationaal Comité als ‘startprovincie’ is aangewezen.

Voorbereiding

De korpsleden, die op 4 mei deelnemen, moeten ook deelnemen aan het voorbereidingsweekend en aan een informatie- en oefendag. Dat weekend en die dag zijn in de ‘startprovincie’ of in de buurt daarvan. Het team Vrijheid in Herdenken organiseert de herdenking en de voorbereiding daarvan.

Coördinator 4 mei herdenking

Voor het Zeekadetkorps Nederland zit in het team Vrijheid in Herdenken de Zeekadetofficier 1e klas F.F. Perreau, commandant ZKK Lemmer. Hij is binnen het Zeekadetkorps Nederland coördinator voor de Nationale Herdenking op 4 mei.

De onderofficier ondersteuning Schipper B.M.B. Boschma van het ZKK Lemmer, assisteert hem.

In talloze plaatsen in ons land staan we op 4 mei stil bij allen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Veel Zeekadetkorpsen verlenen hun medewerking aan die plaatselijke herdenkingen. Meestal is dat bij algemene herdenkingsmonumenten, in enkele gevallen bij monumenten voor de omgekomen zeelieden.

De zeekadetten geven medewerking in;

  • Delfzijl
  • Harlingen
  • IJmuiden
  • Maassluis
  • Moerdijk
  • Rotterdam
  • Vlaardingen
  • Waalwijk

Enkele jaren heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei circa 70 jongeren van Scouting Nederland en Zeekadetkorps Nederland uitgenodigd om deel te nemen aan het 5 mei concert op de Amstel in Amsterdam.

Die zeekadetten en kwartiermeesters namen deel om een bijdrage te leveren bij het thema ‘Vrijheid geef je door’. De deelnemende korpsleden waren 13 t/m 17 jaar oud.

Door een andere opzet van de organisatie zijn er geen zeekadetten meer bij het concert betrokken.

Op 15 augustus herdenken wij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden.

De nationale herdenking vindt plaats bij het Indisch monument in Den Haag. Dit monument staat in de Scheveningse Bosjes en is in 1988 onthuld door toenmalig Koningin Beatrix..

Deelname zeekadetten

Vanaf 2004  verlenen de jongste leden van het Zeekadetkorps Rotterdam een bijdrage aan een goed verloop van de kranslegging bij het Indisch monument. Al enge jaren werken ook jonge zeekadetten uit ander Zeekadetkorpsen hieraan mee.

Coördinator 15 augustus herdenking

Binnen het Zeekadetkorps Nederland coördineert de Zeekadetofficier 2e klas oc W. Eijkelenboom, ZKK Rotterdam, de deelname aan de Indië herdenking.