IJMUIDEN – Zeekadetten en kaderleden van tien Zeekadetkorpsen brachten zaterdag een bezoek aan het Nova Scheepvaart College in IJmuiden. Deze Inspiratiedag maakt deel uit van de praktijk- en beroepsoriëntatie voor zeekadetten (en kaderleden) van Zeekadetkorps Nederland. De Inspiratiedag is een tweede activiteit die voortkomt uit de vorige jaar gesloten Samenwerkingsovereenkomst tussen het Nova Scheepvaart College en Zeekadetkorps Nederland. 

Tijdens hun lidmaatschap van het zeekadetkorps krijgen de zeekadetten alle gelegenheid zich voor te bereiden op een beroep in de maritieme sector. Hoewel ook bij deze jeugdvereniging plezier en een leuke vrijetijdsbesteding voorop staat, volgen de leden gedurende hun tijd als zeekadet ook praktische trainingen en opleidingen op het gebied van logistiek, techniek zoals in de machinekamer en allerhande nautische onderdelen zoals onderhoud van het schip, roeien en zeilen, schiemannen en uiteraard het schip besturen en navigeren. Ongeveer 50 procent van de Zeekadetten stroomt uiteindelijk door naar een maritieme opleiding of een beroep in de scheepvaartsector. 
 
Zaterdag 19 maart bezochten tien Zeekadetkorpsen uit Nederland het Nova Scheepvaart College in IJmuiden. Het programma dat ze daar kregen aangeboden was zeer divers en afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen. De allerjongste zeekadetten bouwden onder leiding van een docent een eigen bootje. Iets oudere zeekadetten leefden zich uit (en in) achter de verschillende scheepssimulatoren. Daarmee bestuurden zij op zeer realistische wijze zowel reddingsboten als grote containerschepen en binnenvaartschepen. Enkele zeekadetten zijn zaterdag voor het eerst van hun leven de haven van Sidney in Australië binnengevaren. De oudere zeekadetten voeren mee met een loodstender van het Loodswezen en imiteerde het beloofden van zeeschepen buiten de pieren van IJmuiden. 
De oudere zeekadetten hebben branden geblust, gewonden verbonden en zich helemaal uitgeleefd in de Scheepsbeveiliging. 
 
Wat het alle deelnemende Zeekadetkorpsen betreft, zijn deze Inspiratiedagen zeker voor herhaling vatbaar.